Telefon
WhatsApp
Avrupa'da elektrikli oto ile büyüyecek

Otomotiv sektörü hızla dönüşüyor. İçten yanmalı motorlu otomobiller yerini elektrikli modellere bırakıyor. 100 yıllık markalar elektrikli otomobillere geçiş yapıyor. Yeni start-up firmalar elektrikli otomobil üretip, otomotiv sektörüne giriyor. Gelecek 10 yıl içinde birçok marka sadece elektrikli araç üretip, satacak.

Elektrifikasyon konusundaki stratejisi bilinmeyen Amerikan Ford da, sessizliğini bozdu. Ticari araç pazarındaki başarıyı binek otoda yakalayamayan Ford, Avrupa elektrikli otomobil pazarına iddialı bir giriş yapmayı planlıyor. 2026’a kadar Mustang Mach-E’nin dışında Avrupa’da dört yeni elektrikli modeli yollara çıkarmaya hazırlanan markan, Avrupa’da 600 bin adet satış hedefliyor.

Ford, Avrupa’da elektrikli otomobil geliştirmek ve üretmek için Köln’deki elektrifikasyon merkezine 2 milyar dolar, Halewood fabrikasına 470 milyon dolar, Romanya’daki Craiova fabrikasına ise 490 milyon dolar yatırım yapacak.

Köln’deki Tasarım Merkezi’nde düzenlenen toplantıda markanın geleceği ile ilgili ipuçları veren Ford Model e Avrupa Genel Müdürü Martin Sander, farklı sektörlerden oluşan tamamen yeni bir ekiple markanın Avrupa’da zayıflayan binek otomobil imajını yükseltmeyi amaçlıyor.

Avrupa’da satışa sunulacak ilk elektrikli otomobilin Volkswagen’in MEB platformunda geliştirilen yeni kompakt SUV olacağını söyleyen Sander, hemen ardından elektrikli Puma ve elektrikli Tourneo Courier’in yollara çıkacağını aktardı. Yeni kompakt SUV’un Mart 2023’te tanıtılıp yılın sonunda piyasaya sunulacağını, elektrikli Puma ve Courier’in ise 2024’de satışa sunulacağını ifade eden Sander, yine MEB platformunda üretilecek dördüncü elektrikli modelin ise bu üç modelin ardından devreye alınacağını söyledi.

Sander, şöyle devam etti: “Avrupa’da otomobil konusunda son dört yıldır biraz sıkıcı hale geldiğimizi ve müşterilerin ihtiyacını karşılamada yavaş kaldığımızı kabul ediyoruz. Ama biz 120 yıllık bir aile şirketiyiz ve köklerimiz çok güçlü. Geleneksel bir otomotiv markasından ışık hızıyla yeni nesil yüksek teknoloji şirketine geçiş yapacağız.”

120 yıllık marka üç şirkete bölündü

120 yıllık Ford, otomotiv sektöründeki dönüşüme diğer markalardan farklı bir stratejiyle hazırlanıyor. Öncelikle marka Ford Pro, Ford Blue ve Ford Model E olarak üç şirkete ayrıldı. Her şirketin yönetim ekibi baştan kuruldu. Ticari araçlar Ford Pro, içten yanmalı motorlu araçlar Ford Blue, tamamen elektrikli araçlar ise Ford Model E bünyesinde yer alıyor. Böylece her şirketin yönetimi kendi işine odaklanacak.

4 modelden 2’sinde Türkiye imzası

Türkiye, Ford’un yeni elektrikli otomobil stratejisinde de önemli role sahip olacak. Ford’un Avrupa’da satışa sunacağı dört modelin ikisi Ford Otosan’ın yeni aldığı Romanya fabrikasında üretilip, satışa sunulacak. Ayrıca bu modellerden yeni nesil Courier iç ve dış tasarım dâhil tamamen Ford Otosan’ın Ar-Ge merkezinde Türk mühendisler tarafından geliştirildi. Elektrikli Puma’nın tasarımı ise Ford Avrupa Otomobil Baş Tasarımcısı Murat Güler’e ait. Ford’un VW’nin MEB platformunda üreteceği iki yeni modelin tüm dış ve iç tasarımı ise yine Güler ve ekibine ait.

 

 

Mercedes

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

300x250

Reklam

Toyota C-HR

Anket