Telefon
WhatsApp
Çinli elektrikli otomobillere ek vergi şoku

Çinli markalar Türkiye distribütörlüğü için anlaşma imzalarken, ek vergiyle şok yaşadılar. 3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla, Çin’den ithal edilen elektrikli motorlu otomobillerin vergisi yüzde 40’a çıkarıldı. Ek Gümrük Vergisi, Çin’de üretim yapan Avrupalı markaları da kapsıyor. Çin’den gelen benzinli ve dizel motorlu araçlardaysa uygulanan yüzde 10’luk Gümrük Vergisi’nde bir değişiklik yapılmadı.

Temmuz 2022’de ABD, Çin, Japonya, Hindistan, Kanada, Vietnam gibi ülkelerden ithal edilecek elektrikli araçlara yüzde 10 ilave gümrük vergisi getirilmişti.

Avrupa’da da Çin korkusu var

Batarya teknolojisiyle birlikte önemli maliyet avantajları bulunan Çinli elektrikli otomobil üreticileri Avrupa’yı da korkutuyor. Geçtiğimiz yıl düzenlenen Paris Otomobil Fuarı’nda konuşan  Stellantis CEO’su Carlos Tavares de Çinli üreticilerin Avrupa’daki hızlı büyümesinin oluşturduğu risklere dikkat çekip, ek gümrük vergisi istemişti. “Çinli markalar Avrupa Birliği'ne otomobil ithal etmek için yüzde 10 vergi öderken, Avrupalılar Çin'e araç ihraç etmek için yüzde 15 ile yüzde 25 arasında vergi ödüyor. Bu değişmeli” diyen Tavares’e Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan destek gelmişti.

Mercedes

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

300x250

Reklam

Toyota C-HR

Anket