Çinli otocularla rekabet için ortaklık kurdular
Çinli otomotivciler 100 yıllık otomotiv markalarını zorluyor. Rekabette geri kalan batılı markalar ayakta kalabilmek için ittifak kurmaya çalışıyor. Sabah Gazetesi yazarı Ufuk Sandık'ın haberi.
Otomotiv dünyasında Çinli markaların rüzgarı esiyor. Kısa bir süre önce otomotiv sahnesine çıkan Çinliler, 100 yıllık otomotiv markalarını zorluyor. Çinlilerin gerisinde kalan Amerikalı, Japon ve Avrupalı markalar rekabet için ittifak kurmaya çalışıyor. Son alarak Amerikan Ford ve Fransız Renault, Avrupa otomotiv pazarında hızla ivme kazanan elektrikli mobilite alanında güçlerini birleştiren stratejik bir iş birliğine gitti.
Şirketler, Avrupa'da ticari araç segmentindeki iş birliği fırsatlarını araştırarak, Renault ve Ford markalı seçilmiş hafif ticari araçları ortaklaşa geliştirecek ve üretecek.
YENİ MODELLER
İş birliğinin temel odağında, Ford markası altında geliştirilecek iki yeni elektrikli araç projesi yer alıyor. Bu modeller, Renault Group’un elektrikli araç alanındaki rekabet avantajından yararlanarak Ampere platformunu temel alacak. Üretim ise Renault Group tarafından Kuzey Fransa’da gerçekleştirilecek.
Ford tarafından tasarlanan ve Renault Group ile ortak geliştirme sürecine alınan iki yeni elektrikli model, Ford’un Avrupa pazarında başlattığı kapsamlı yeni ürün atağının ilk adımı olacak. Söz konusu modellerden ilki, 2028 başlarında showroomlarda yerini alarak tüketicilerle buluşacak.
Benzer Haberler
Otomotiv ana sanayisinin kilo başına ihracatı 13.10 dolara çıktı
Otomotiv sanayisi 2025 yılında 1.2 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi
2025 yılında satılan 100 aracın 71'i ithal
Otomotiv ihracatı 41.5 milyar dolara çıktı
Shell&Turcas’da bayrak değişimi
Otomotivde rekor elektrikli modellerle geldi
Avrupa'da Yılın Otomobili ödülünü Mercedes-Benz CLA kazandı
Otomotivde tarihi satış rekoru kırıldı