Çinlilerle hem Avrupa hem Türkiye’de rekabet
Türkiye, Avrupa Birliği’nin en çok otomobil ithalatı yaptığı ülke konumunu Çin’e kaptırdı. Çinli otomotivciler iç pazarda da Türkiye otomotiv sanayicilerini zorlamaya başladı. İç pazarda Çinlilerin payı yüzde 6’ya çıktı. Sabah Gazetesi Ufuk Sandık'ın haberi.
Çin, Türkiye otomotiv sanayisinin hem iç pazarda hem de yurtdışı pazarlarda en büyük rakibi oldu. Son yıllarda Avrupa pazarında atağa geçen Çin, AB’nin en çok otomobil ithalatı yaptığı ülkeler sıralamasını değiştirdi. 2017’de sekizinci sırada bulunan Çin, 2022’de ilk sıraya yerleşti. Uzun yıllar AB’nin bir numaralı ihracatçısı olan Türkiye, ikinciliğe geriledi.
Çinli otomotivciler iç pazarda da Türkiye otomotiv sanayicilerini zorlamaya başladı. Yaklaşık iki yıl önce Türkiye’ye giren Çinli markaların satışları 2023’de 59 bin 97 adete yükseldi. Çinlilerin pazardan aldıkları pay yüzde 6.10’a çıktı. Yani Türkiye’de satılan her 100 otomobilden 6’sı Çinli oldu.
Bu tablo otomotiv sanayicilerini harekete geçirdi. 2023’ü değerlendiren Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Cengiz Eroldu, kısa bir süre önce elektrikli Çinli otolar için getirilen önlemlerin benzerinin, içten yanmalı otolara da uygulanması için mesajlar verdi. Eroldu, şunları söyledi:
“2023’ün ilk 11 ayında Çin’den 2.2 milyar dolarlık otomobil ve yedek parça satın aldık. Sadece 21 milyon dolarlık parça ihraç ettik. Dış ticaret açığımız 2.2 milyar dolar oldu. Çinden yüzde 78’i içten yanmalı, yüzde 20’si elektrikli, yüzde 1’i plug-in hibrit, yüzde 2’si hibrit araç ithal ettik.
Yatırım çağrısı
Sanayi Bakanlığı bu işin elektrikli tarafına müdahale etti. Fakat içten yanmalı otomobil satışlarının ne kadar fazla olduğunu ve büyümeye devam ettiğini görüyoruz. Çok rekabetçi rakamlarla geliyorlar. Sadece otomotiv değil diğer sanayilerle birlikte bir risk olarak görüyoruz bu durumu. Bizce 2024’de yönetilmesi gereken bir konu. Çünkü yalnızca elektrikli otomobillere konulan birtakım uygulamalarla Çin ithalatının Türkiye'nin dış ticaret dengesine verdiği hasarı halletmek mümkün olmayacak gibi duruyor.”
Otomotiv sanayi olarak Çinli araçlara karşı olmadıklarının altını çizen Eroldu, “Rekabeti olumlu buluyoruz ama yalnızca ithalatla bu pazarın kaybedilmesi doğru bir şey değil. Çinliler’i yatırım yapmaya davet ediyoruz. Bakanlığın da bu yönde çalışmalar var” dedi.
AB’de en büyük ihracatçı oldular
Uzun yıllar AB’nin en fazla ithalat yaptığı ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Eroldu, “2022’de yerimizi Çin’e kaptırdık. İlk defa birinci sıraya yerleştiler ki, orası bizim yerimizdi” şeklinde konuştu.
Çin rekabetinin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Eroldu, şöyle devam etti:
“Rekabet yalnız Türkiye topraklarında olmuyor. Büyük oranda yaptığımız ürünleri Avrupa’ya ihraç ediyorsak, Avrupa’da da Çinli markalar var. Zaten Avrupa’da rekabetin içindeyiz.”
Ar-Ge harcaması 12 milyar TL
Türkiye otomotiv sanayisinin Ar-Ge harcaması 2023’de yüzde 73 artışla 11.7 milyar TL seviyesine yükseldi. Ar-Ge çalışanlarının sayısı ise yüzde 10.5 artarak 6 bin kişiye ulaştı. 2023’de Ar-Ge ihracatı 215 milyon dolar oldu.
Kilogram başına ihracat 11.2 dolar
Otomotiv sanayisinin kilogram başına ihracatı 2023’de 11.2 dolara yükseldi. 2022’de kilogram başına ihracat 10.2 dolar seviyesindeydi. OSD Başkanı Cengiz Eroldu, “Türkiye’nin toplam ihracatının 1.57 dolar kilo olduğunu düşünürsek otomotiv sanayinin yarattığı katma değer açısından bu da tabi çok önemli bir fark” dedi.
------------------------------
AB’nin en çok oto aldığı ülkeler
Ülkeler Adet
Çin 522.000
Türkiye 452.000
İngiltere 441.000
Güney Kore 411.000
Japonya 391.000
Fas 329.000
Amerika 266.000
Meksika 181.000
Benzer Haberler
Skoda'nın elektrikli modelleri yola çıkıyor
Türkiye elektrikli otoda Avrupa’yı yakaladı
Hyundai Tuscon'a yeni donanım seçeneği eklendi
Toyota Corolla Cross Hybrid makyajlandı
Türkiye'ye özel üretilen BYD Seal fiyat avantajıyla geldi
Otomotivin nisan ihracatı yüzde 15 artışla 3.1 milyar dolar
20 elektrikli model geliyor
Citroen Türkiye'de voltajı yükseltiyor