Telefon
WhatsApp
ÇİP KRİZİNDEN SONRA SIRADA KAUÇUK KRİZİ Mİ VAR?
Haber Yazı Detay İçi Reklam Alanı 300x250

Küresel çip üretimindeki arz sıkıntısıyla mücadele eden ve ilk çeyrekte en az 61 milyar dolar gelir kaybına uğrayan otomotiv endüstrisinde bu kez de kauçuk kaygısı baş gösterdi. Türkiye’nin de dışa bağımlı olduğu bu hammadde, hem otomobil lastiklerinde hem de araç gövdesinin içinde kullanılıyor. Uzmanlar hem Çin’in kauçuk stoklaması, hem de kauçuk bitkisinin yapraklarında görülen bir hastalık nedeniyle arzın azalmaya başladığını belirtiyor.

 

ÜRETİCİLER HENÜZ HİSSETMEDİ

Bloomberg’de yer alan habere göre kauçuk fiyatları yükselişte ve ABD’de bazı üreticiler önden siparişleri hızlı almanın peşinde. Detroit’ten danışmanlık şirketi Conway MackKenzi’nin otomotiv sektöründe uzmanlaşmış yöneticisi Steve Wybo “COVID krizinin ilk günlerindeki tuvalet kağıdı çılgınlığı gibi” diyerek, “Eğer biraz plastik veya kauçuk mu buldunuz, ihtiyacınızdan fazla alıyorsunuz, çünkü bir daha ne zaman alabileceksiniz bilmiyorsunuz” ifadelerini kullandı. Ford ve Stellantis yöneticileri Automotive News’e verdikleri demeçte kauçuktaki durumu izlemeye devam ettiklerini ancak henüz bir etkisinin şirketlerinde hissedilmediğini paylaştı.

ÇİP KRİZİNE DÖNÜŞEBİLİR

Kauçuk sıkıntısının pandemi sürecinde eldiven ve paketlemede kullanılan bant imalatındaki artıştan kaynaklandığı da gelen bilgiler arasında. Öte yandan susuzluk, sel felaketleri, kauçuk imalatı yapan Vietnam ve Thailand’daki ağaçların hastalığa yakalanması da kauçuk üretimini önemli ölçüde etkiledi. Şubat ayında Kauçuk kilo fiyatının 2 dolara ulaşarak son 4 yılın rekorunu kırdığı, bu şartların devam etmesi halinde önümüzdeki 5 yılda fiyatın 5 dolara kadar çıkabileceği belirtildi. Analistler şirketlerin kauçuk sıkıntısının henüz kendisini hissettirmediğini ancak en az çip krizi kadar tehlikeli bir boyuta ulaşabileceğinin sinyalini veriyor.

Mercedes

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Sidebar En Üst 300 x 250 Reklam Alanı

Reklam

Sidebar Orta Kısım 300 x 250 Reklam Alanı

Anket