Telefon
WhatsApp
Elektrikli Otomobil Dönemi Başlıyor!

Otomotiv dünyası büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Benzinli ve dizel motorlu araçların yerini çevreci hibrit, plug-in hibrit ve elektrikli otomobiller alıyor. Özellikle elektrikli otomobillere olan talepte büyük artış görülüyor. Türkiye’de de benzer bir gelişme var. Satış rakamları dünya ortalamalarına kıyasla az olsa da Türkiye’de de son bir yıldır hızlı yükseliş dikkat çekiyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre elektrikli otomobil satışları 2021 Ocak-Kasım’da yüzde 325.2 arttı. Yılın ayında 2 bin 415 adet elektrikli otomobil satıldı. 2020’nin aynı döneminde bu sayısı sadece 568 adetti. Elektrikli otomobillerin pazar payı da 2020’ye göre artarak yüzde 0.1’den yüzde 0.5’e yükseldi.

PAZAR PAYI KATLANACAK

Yeni satışa sunulacak modellerle birlikte elektrikli otomobillerin pazar payının iki yıl içinde katlanması bekleniyor. Audi, Citroen, Hyundai, Kia, Nissan, Opel, Peugeot, Skoda, Volkswagen ve Volvo gibi markalar da yüzde 100 elektrikli otomobillerini Türkiye'de satışa sunmayı planlıyor. Ayrıca Türkiye'nin yerli otomobili TOGG'un ilk elektrikli SUV modelinin de 2022 sonunda Gemlik'teki fabrikada üretimi başlayacak.

ÇİP KRİZİ ETKİLEDİ

2022’nin ilk sürprizi Volvo’dan gelecek. Marka Türkiye’de tamamen elektrikli XC40 Recharge modelini ocakta satışa sunacak. 2021 sonunda elektrikli küçük aracı Ami’yi kurumsal müşteriler için getiren Citroen, C4’ün elektrikli versiyonunu yılın ilk çeyreğinde tanıtmayı hedefliyor. Yılın ikinci çeyreğinde Hyundai’nin tamamen elektrikli modeli Ioniq 5 yollara çıkacak. Opel Mokka’nın elektrikli versiyonun yılın ikinci yarısında Türkiye’de satışa sunulması bekleniyor. Renault Grubu da elektrikli Dacia Spring ve elektrikli Megane modelini yılın ikinci yarısında satışa sunmayı planlıyor. Aslında 2022 Türkiye’de elektrikli otomobil yılı olacaktı. Ancak çip krizi nedeniyle üretimde yaşanan sıkıntılar elektrikli otomobillerin Türkiye’ye geliş takvimini olumsuz etkiledi. Bazı modellerin geliş tarihi ötelendi. Bütün yaşananlara rağmen Türkiye’de elektrikli otomobil döneminin başladığını söyleyebiliriz.

FİLOLARDA ELEKTRİKLİ VE HİBRİT ARAÇ SAYISI ARTIYOR

Türkiye’de filoların alternatif enerjiye geçişi hızlandı. 2021'in üçüncü çeyreğinde kiralama sektörünün araç parkında yer alan hibrit ve elektrikli araçların payının hızla artmaya devam etti. Sektörün araç parkının büyük bölümünü yüzde 74.9 ile dizel yakıtlı araçlar oluşturmayı sürdürürken, benzinli araçların payı yüzde 19.2’ye çıktı. Hibrit ve elektrikli araçların payı ise yüzde 5.9’a ulaştı.

 

Seri üretim 2022 sonunda

Türkiye'nin yerli otomobili Togg'un ilk elektrikli SUV modelinin seri üretimi 2022 sonunda başlayacak. 2023’ün ilk çeyreğinde ise satışa sunulacak. C-SUV modelini C-Sedan modeli izleyecek. Bu arada Togg’un dünyadaki ilk tanıtımı ABD-Las Vegas’da 5-8 Ocak tarihleri arasında düzenlenen dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES-2022’de gerçekleşecek.

Mercedes

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Sidebar En Üst 300 x 250 Reklam Alanı

Reklam

Toyota C-HR

Anket