Telefon
WhatsApp
Elektrikli otomobilde öncelikli ülke Türkiye

Yılın ilk üç ayında yüzde 335.2 artışla toplam 4 bin 670 adet elektrikli otomobil satıldı. Elektrikli otomobillerin pazar payı yüzde 2.7’ye çıktı. Türkiye elektrikli otomobil pazarı adet bazında Avrupa ülkelerine göre henüz oldukça küçük. Ancak, artış hızına bakıldığında gelecek 2-3 yıl içinde Türkiye, Avrupa’nın en büyük beş pazarından biri olacak potansiyele sahip. Pazarın 2023’de 50 bin adeti zorlaması, 2024’de ise 60 bin adet seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Togg’un ilk SUV aracı T10X için ön sipariş verenlerin sayısının 177 bin olması bunun açık göstergesi. 2023’de 12 adet araç teslim etmeyi planlayan Togg, talep nedeniyle bu sayıyı 20 bin adete yükseltmişti. Böylece şirketin üreteceği araç sayısı ilk yıl 28 bin adete ulaşacak.

Benzer bir durum Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla için de yaşandı. Türkiye’de satışa sunulan Tesla, ilk siparişleri mayısta teslim etmeyi planlamıştı. Ancak yüksek talep nedeniyle teslimatları ötelemek zorunda kaldı.

İşte bu tablo diğer üreticilerin de dikkatini çekiyor. Opel, Türkiye’de başlayan elektrifikasyon geçiş hareketinde öncü olmak istiyor. Marka, bu yüzden yeni Astra’nın elektrikli versiyonunu satışa sunacağı ilk üç ülkeden biri olarak Türkiye’yi seçti. Opel CEO’su Florian Huettl, İstanbul’da düzenlenen toplantıda elektrikli Astra’nın Avrupa’da ilk olarak Almanya, İngiltere ve Türkiye’de aynı zamanda lanse edileceğini söyledi. Huettl, “Çünkü Türkiye bizim için büyük bir pazar, önemli bir pazar, ana pazarlarımızdan biri. Burada büyümek istiyoruz. En ön saflarda yer almak istiyoruz. Türkiye’de başlayan elektrifikasyona geçiş hareketinin öncüsü olmak istiyoruz. Elektrikli Astra, önümüzdeki aylarda bu piyasaya çok büyük hareketlilik getirecek” dedi.

Opel’in elektrikli planı Astra ile sınırlı değil. CEO Huettl, B-SUV segmentinde yer alan Crossland’in devamı olacak modelin elektrikli versiyonunun da 2024’de ilk olarak Türkiye’de lansmanını yapacaklarını açıkladı. Bu aracın özellikle Türkiye pazarı için önemli ölçüde ilgi çekici bir araç olacağını, tam elektrikli oluşuyla bütün bu yeni eğilimin faydalarından yararlanacağı bilgisini veren Huettl, 2024’ün ikinci yarısında tanıtılacak yeni Grandland’in içten yanmalı motorlu versiyonunun yanı sıra elektrikli versiyonunun da Türkiye’de satışa sunulacağını açıkladı.

Pazar çok hızlı şekilde büyüyor

Türkiye’de elektrikli otomobillerin toplam pazardaki payının yüzde 2’nin üzerine ulaştığını söyleyen Huettl, “Çok hızlı şekilde büyüme devam ediyor. Küçük ama dinamik pazarda Opel’in payı ise mart sonu itibariyle yüzde 5’in üzerinde. Her yeni satılan elektrikli araç müşteri tabanımızın artması ve Opel’in daha önemli hale gelmesi anlamına geliyor. Yani 2023 için çok ciddi ve yüksek beklentilerimiz var” dedi.

Togg’in ilk teslimatları başladı

Togg’un SUV modeli T10X’in ilk teslimatı Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan'a yapıldı. Daha sonra ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e teslimat gerçekleşti. Ardından bakanların kullanımı için Devlet Malzeme Ofisi’nin siparişleri gönderildi.

Ön sipariş verenler arasında yapılan çekilişte ismi çıkan kullanıcılarla temasa geçildi. Satış işlemleriyle ilgili çalışmalar başlatıldı. Teslimatlar ise gelecek haftadan itibaren başlayacak. Togg, 2023 sonuna kadar 20 bin kişiye elektrikli SUV modeli T10X’in teslimatını yapacak.

----,------,---------

Elektrikli oto satışları artıyor

 

Yıl             adet

 

2020           844

2021           2.846

2022           7.733

2023*         4.670

2023**       45.000-50.000

*Ocak-mart

** Yıl sonu tahmini

Mercedes

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Sidebar En Üst 300 x 250 Reklam Alanı

Reklam

Toyota C-HR

Anket