Telefon
WhatsApp
Karsan, Elektrikli Vizyonu e-Volution ile Vites Büyüttü!

Kuruluşunun ardından yarım asrı geride bırakan Türkiye’nin yüksek teknolojili mobilite çözümleri sunan öncü markası Karsan, bu yıl hedeflerinde vites yükseltti. Bu kapsamda Karsan, 2022 yılını hem ciroda, hem karlılıkta, hem ihracatta, hem istihdamda, hem de Ar-Ge kapasitesinde iki katına çıkararak kapatmayı hedefliyor. Karsan CEO’su Okan Baş, 2021 yılını değerlendirdi ve bu seneye ilişkin hedeflerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Geçen yılı yüzde 30’luk bir büyüme ile kapattıklarını anlatan Okan Baş, “2020 yılında 1.6 milyar TL’lik ciro elde ettik. 2021’de ise 2 milyar TL’nin üzerine çıktık. Bu rakamın yüzde 70’ini de ihracat çalışmalarımız oluşturuyor. Yine geçen yıl elektrikli araç satış ciromuzu da ikiye katladığımızı büyük bir gururla söylemek istiyorum. 2020’de 213 milyon TL olan bu rakamı, 2021’de 402 milyon TL’ye çıkardık. Karlılığımızı da iki katına çıkardık” ifadelerini kullandı.

Kuzey Amerika’ya da e-JEST ile Gireceğiz

Bu yıla ilişkin hedeflerini açıklayan Okan Baş, “Elektrikli araçlarda en az iki kat büyümek istiyoruz. Pazarın tümüne hitap ediyoruz ve pazarın ilk beş oyuncusundan biri olmayı hedefliyoruz. Kartlar yeniden karılıyor ve elektrikli gelişim vizyonumuz e-Volution ile Karsan markasını Avrupa’da ilk 5’te konumlandıracağız. Ayrıca Kuzey Amerika’ya da Avrupa’daki gibi e-JEST ile gireceğiz. Hazırlıklarımız devam ediyor. En önemlisi de ciroda, karlılıkta, istihdamda, Ar-Ge kapasitesinde mevcut durumumuzu ikiye katlayacağız. İstihdam alanında özellikle kadın çalışanlara vereceğimiz destekle çalışan sayımızı artıracağız. Bu yıla ilişkin Karsan’ın hedefi çarpı iki” diye konuştu.

Renault Megane Sedan Üretimi Eylül’de

Bir yandan faaliyetlerini Karsan olarak sürdürürken bir yandan da global markalar adına üretim gerçekleştirdiklerini belirten Okan Baş, bu kapsamda Oyak Renault ile Renault Megane Sedan markalı araçların üretimi ile ilgili 2021’de yapılan anlaşmaya değindi. Baş, “Bu, 5 yıllık bir proje. Yıllık 55 bin adet üretimi hedefliyoruz. Bu projenin imzasını attıktan sonra hızla o hattın organizasyonu, hazır hale getirilmesi ve üretime hazırlanması süreci başladı ve bu süreç devam ediyor. Çalışmalarımıza; Eylül ayında seri üretime başlayacak şekilde hızla devam ediyoruz. Şu anda ilk gövde üretimini yaptık. Tesisler de kuruluyor” dedi.

e-ATA Ailesiyle İddialı

“Hedefimize ürünlerimizi elektrikli yapmakla ulaşmayacağımızı biliyoruz, bu ara bir istasyon” ifadelerini kullanan Baş, “Ürünlerimizin önce elektrikli sonra da elektrikli otonom olmasına yönelik bir altyapı için çalışıyoruz. Bu anlamda Otonom e-ATAK’ı ADASTEC ile çok iyi bir iş birliğiyle geliştirdik. İlk sürücüsüz otonom aracımızın lansmanını 2021 başında yapmıştık. İlk deneme sürüşümüz ise Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Külliye'de gerçekleştirilmişti. Araç şu an Külliye’de rutin operasyonlarda kullanılıyor. Geçen senenin Eylül ayında ise büyük boy otobüs sınıfında e-ATA Ailesi’ni tanıttık. Bu lansman ile Karsan olarak toplu ulaşımda 6 metreden 18 metreye kadar yüzde yüz elektrikli tüm boyutlarda ürün gamı sunan Avrupa’nın ilk markası olduk” dedi. Baş, “Tüm bunlarla birlikte sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlerken, şirketimizi de çevresel etkilerin ne düzeyde yönetildiğini ölçümleyen Karbon Saydamlık Projesi İklim Değişikliği Programı seviyesinde değerlendirildik. Ve bir rapor çıktı. İlk başvurumuzda Karsan olarak küresel ortalama olan «B-» puanı aldık. Bu puanı ilk başvuruda alan nadir şirketlerdeniz” diye konuştu.

Yüzde 90’ı Karsan’dan

“306 tane araç, bizim için 3 milyon kilometre tecrübe demek” ifadelerini kullanan Baş, “Son 3 yılda Türkiye’nin elektrikli minibüs ve otobüs ihracatının yüzde 90’ını Karsan olarak biz yaptık. Türkiye’den Avrupa’ya son üç yılda elektrikli olarak 344 adet minibüs ve otobüs satışı yapıldı. Bunun 306 tanesini biz gerçekleştirdik. Bu, çok ciddi bir başarı” dedi. e-ATAK’ın Amerika’da geçen sene Michigan Üniversitesi kampüsünde deneme amaçlı test edildiğini anlatan Baş, halka açık yollarda yolcu taşıma izninin de alınmak üzere olunduğunu söyledi. Baş, “Bu, bizim için büyük bir gurur kaynağı. Bir taraftan da ABD’de bu anlamda dolaşan, ilk izin alacak otobüs olma özelliği de önemli. Avrupa’da ise sürücüsüz e-ATAK ile ilgili başka bir projemiz daha var. Kuzey Avrupa’da Norveç’e ilk ihracatımızı yaptık. Tüm bunlar yenilikçi ve girişimci ruhumuzun ürünleri” dedi.

Mercedes

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Sidebar En Üst 300 x 250 Reklam Alanı

Reklam

Toyota C-HR

Anket