Ortadoğu Ülkelerinin Yoğun Talebi Yedek Parçada Sahteciliği Artırıyor
Türkiye yedek parça sektöründe 50 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Motor AŞİN, "Dünyada rüştünü ispatlamış markaların onlarca yıl AR-GE ile ürettiği ürünleri, merdiven altı firmalar tarafından birebir aynı kutulamayla taklit edilerek üretiliyor. Ortadoğu, Afrika ve Balkan ülkeleri, ekonomik şartları nedeniyle, yüksek adetli siparişle ülkemizden sahte yedek parça ithal ederken, maalesef bu sahte parçaların bir kısmı da yerel pazar ağına dahil oluyor. Bu sebeple otomotiv satış sonrası pazarında en kritik unsur güvendir." açıklamasını yaptı.
Otomotiv yedek parça sektöründe dünya çapında bilinen 130'dan fazla üreticinin distribütörlüğünü yapan Motor AŞİN, sektörün en büyük problemlerinden birisi haline gelen sahtecilikle ilgili dikkat çekici bilgiler paylaştı. Araçlarda kısa ve uzun vadede çok büyük problemlere sebep olarak ülke ekonomisine de büyük zararları olan taklit yedek parçalar, trafikte can ve mal güvenliğini de tehlikeye atıyor. Sahteciliğin bir etik sorun olmakla beraber ekonomik sebeplerle de ortaya çıktığını vurgulayan Motor AŞİN Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Saim Aşçı, yüksek adetli taklit yedek parça taleplerine karşı bazı üreticilerin karşı duramadığına ve konunun etik ve milli boyutlarının incelenmesi gerektiğini belirtiyor.
ZARAR 5 MİLYAR TL'DEN FAZLA
Dünya çapında kalitesiyle rüştünü ispatlamış markalarla kutulanan taklit yedek parçalar, herhangi bir AR-GE ve test sürecinden geçmediği için çok daha düşük maliyetlerle üretilirken, kar marjı ürüne ve pazara göre yüzde 200’leri aşıyor. Konuyla ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulunan Aşçı, "Sahte parçayı tedarik edenler de üretip satanlar da çoğu kez bu gerçeğin bilincinde olarak ticaret yapıyor. Ortadoğu, Afrika ve Balkan ülkeleri, içinde bulundukları ekonomik şartları nedeniyle, yüksek adetli siparişle ülkemizden sahte yedek parça ithal ediyor ve maalesef bu sahte parçaların bir kısmı da yerel pazar ağına dahil oluyor. Yüksek adetli siparişler, bazı üreticilerin iştahını kabarttığı için karşı duramıyor. Bu, etik bir problem. Sahteciliğin ülkemize faturası yılda ortalama 5 milyar TL'den fazla." dedi.
Benzer Haberler
Citroen C5 Aircross yıl sonunda Türkiye'de
Ticari araç savaşları başlıyor
Nissan hafif ticari araç pazarına geri döndü
Çin engelini Avrupa üretimi ile aşacak
Toyota yeni ticari araç modellerini tanıttı
Ömer Koyuncu OYDER'in yeni başkanı oldu
Satılan her 100 otomobilden 8'i Çinli
256 milyon euro yatırım yapacak