Telefon
WhatsApp
Otobüs fuarına Türkiye imzası
Haber Yazı Detay İçi Reklam Alanı 300x250

Türk firmaları Avrupa’nın en büyük otobüs fuarı Busworld’e çıkarma yaptı. Bu yıl 26’ıncısı düzenlenen Brüksel’deki fuar 38 farklı ülkeden 489 katılımcıyı ağırlıyor. Türkiye 96 firmayla fuara en çok katılım sağlayan ülke olurken, onu 79 firmayla Almanya, 61 firmayla Çin takip etti.

Fuarda Anadolu Isuzu, BMC, Karsan, Otokar, Temsa gibi üreticilerin yanı sıra yedek parça, iç dekorasyon firmaları da ürünlerini sergilediler. Türk firmaların elektrikli, hidrojenli ve doğalgazlı otobüsleri dikkatleri çekti.

Anadolu Isuzu, NovoVolt modelinin tanıtımını Busworld Europe Brüksel Fuarı'nda ilk kez gerçekleştirdi. Ayrıca alternatif yakıtlı yüzde 100 Biyogaz uyumlu Kendo 13 CNG, orta boy otobüs segmentindeki temsilcisi Isuzu Grand Toro ve tam elektrikli NovoCiti VOLT ve CitiVolt modellerini de sergiledi.

Türkler sahnede

TEMSA, sıfır emisyonlu 3 farklı modelini standında tanıttı. Elektrikli şehir içi otobüsü Avenue Electron’un yanı sıra, Avrupa’nın ilk elektrikli şehirlerarası otobüsü LD SB E’yi katılımcılarla buluşturan TEMSA, aynı zamanda Avrupa’nın en önemli hidrojenli araç üreticilerinden CaetanoBus ile birlikte geliştireceği şehirlerarası hidrojenli otobüsünü de ilk kez Busworld Europe’ta tanıttı.

Karsan, fuarda full elektrikli ürün gamından e-JEST, Otonom e-ATAK ve Hydrogen e-ATA modellerini sergiledi. Avrupa ve Amerika’nın yolcu taşıyan ilk elektrikli otonom otobüsü Otonom e-ATAK ise fuar boyunca park alanında otonom sürüş gerçekleştirdi.

Otokar’ın ilk hidrojen yakıt hücreli otobüsü olan Kent Hidrojen ilk kez Busworld Europe'da sergilendi. Geçtiğimiz yıl Avrupa’da “Mükemmel Tasarım Ödülü”ne layık görülen Territo serisinin 13 metrelik yeni elektrikli modeli e-Territo da ilk kez fuarda tanıtılıyor.

Voltaj yükseliyor

Otomobildeki elektrikli dönüşümü otobüste de kendini gösteriyor. Busworld fuarında elektrikli, hidrojen ve doğalgazlı otobüsler damga vurdu. Fuarda sergilenen otobüs ve midibüslerin yüzde 99’u elektrikli ya da hidrojenliydi. İçten yanmalı motorlu araç neredeyse yoktu.

Bunun en önemli nedeni Avrupa’daki elektrikli ve hidrojenli otobüs pazarındaki büyüme oldu. 2022’de Avrupa elektrikli otobüs pazarı yüzde 26 büyüyerek 4 bin 152 adede ulaştı. 2021’de pazar 3 bin 282 adetti.

Hibrit, doğal gazlı ve hidrojenli otobüslerle birlikte Avrupa’da alternatif yakıtlarla çalışan otobüslerin sayısı 9 bin 543 olarak gerçekleşti.

Bugün itibariyle Avrupa’da şehir içi otobüslerinin yüzde 62.5’i alternatif yakıtlarla çalışıyor.

Elektriklide Avrupa’nın lideri oldu

Fuarda Türkiye ve Almanya’dan sonra en fazla katılımcı ülke Çin oldu. BYD, Lion King, Yutong gibi elektrikli otobüs üreticileri de fuarda boy gösterdi. Çinli otobüs üreticileri Avrupa’da etkinliklerini giderek artırıyor. 2022’de Avrupa elektrikli otobüs pazarının lideri Yutong oldu. 2020 ve 2021’de Çinli BYD lider konumundaydı.

 

Mercedes

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Sidebar En Üst 300 x 250 Reklam Alanı

Reklam

Sidebar Orta Kısım 300 x 250 Reklam Alanı

Anket