Peugeot'tan LeMans'a Özel Hibrit Canavar: 9X8 LE MANS HYPERCAR
PEUGEOT, FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası (WEC) ve Le Mans 24 Saat yarışları için ürettiği yeni otomobili PEUGEOT 9X8 Le Mans Hypercar’ı düzenlenen online bir etkinlikle tanıttı. PEUGEOT SPORT ENGINEERED ekibi ve PEUGEOT Design tasarımcılarının uyumlu çalışmasıyla oluşturulan 9X8; estetik ve akıcı hatları, aerodinamik yapısı, arka kanada gerek duymayan tasarımı ve güçlü marka kimliğiyle motor sporlarında yeni bir çağın habercisi olmaya hazırlanıyor.
2022 FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası’nda (FIA WEC) 2 adet araçla mücadele edecek olan yeni 9X8 Le Mans Hypercar; 4 tekerlekten çekişli hibrit güç aktarma sistemiyle PEUGEOT’nun yol ve yarış otomobillerine yönelik çevreye duyarlı performansını ifade eden Neo-Performance stratejisini yansıtıyor. PEUGEOT 9X8 Le Mans Hypercar’ın arka kısmında PEUGEOT HYBRID4 500KW güç-aktarma sisteminin parçası olarak; 2,6 litre hacimli, bi-turbo, 90 derece açılı, V6 silindirli 500 kW (680 bg) gücünde motor yer alıyor. Hiper yarış otomobilinin bu gücünü, ön kısımda yer alan 200 kW motor-jeneratör ünitesi, yedi vitesli sıralı şanzıman ve batarya destekliyor.
Aerodinami benzersiz görünümle şekilleniyor
Yeni PEUGEOT 9X8 LE Mans Hypercar’ın dış görünümündeki şekillendirilmiş jantlar, otomobilin düzenli, keskin ve dengeli yan hatlarına katkıda bulunuyor. Kanat havalandırmaları lastiklerin üst kısmını ortaya çıkarırken, kusursuzca gövdeye entegre edilen aynalar ise havanın otomobilin üzerinden akıp geçtiği izlenimine katkı sağlıyor ve aracın aerodinamiğini gözler önüne seriyor. PEUGEOT’nun ticari modellerinde olduğu gibi, 9X8’in ışık imzası da üçlü pençe görünümünü sergiliyor. Markanın yeni aslan başı logosu ise otomobilin ön ve yan kısımlarında alttan aydınlatmalı olarak uygulanıyor.
Kanatsız tasarım sır olarak kalacak
Otomobilin büyük bir titizlikle işlenen arka tasarımında ise markanın pençe efektli ışıkimzası yer alıyor. Stop lambaları da, üzerinde “Arka kanat istemedik” ibaresinin yazılı olduğu geniş bir difüzörü çevreliyor. Böylece ilk kez Le Mans 24 Saat yarışında Chaparral 2F aracında kullanılan arka kanatların varlığı, yarım yüzyıl sonra PEUGEOT 9X8 Le Mans ile sorgulanmış oluyor. Stellantis Motorsporları Müdürü Jean-Marc Finot ise arka kanadın olmamasını yenilikçi bir adım olarak değerlendirerek, “Elde etmiş olduğumuz belli orandaki aerodinamik verimlilik sayesinde bu özelliği ortadan kaldırdık. Nasıl diye sormayın. Bunu mümkün olduğu kadar uzun bir süre bir sır olarak saklamaya niyetliyiz” dedi.
Hiper verimli hibrit güç-aktarma sistemi
Geçtiğimiz yılın eylül ayında, PEUGEOT’nun dayanıklılık yarışlarının yeni Le Mans Hiper otomobil sınıfında yarışacağının açıklanmasının ardından, Paris yakınlarındaki Versailles’deki fabrikada 9X8’İn performansı üzerinde de yoğun çalışmalar devam etti. Bu kapsamda otomobilin arka kısmına PEUGEOT HYBRID4 500KW güç-aktarma sisteminin parçası olarak; 2,6 litre hacimli, bi-turbo, 90 derece açılı, V6 silindirli içten yanmalı bir motor konumlandırıldı. 500 kW (680 HP) üreten motor Nisan ayından bu yana testlere tabi tutuluyor. Otomobilin önünde ise 200 kW motor-jeneratör ünitesi, yedi vitesli sıralı şanzıman ve batarya yer alıyor. İleri teknolojiye sahip güçlü, 900 volt gibi yüksek voltajlı ve yüksek yoğunluklu batarya, PEUGEOT Sport ve TotalEnergies’in bir yan kuruluşu Saft işbirliği ile geliştirildi.
PEUGEOT 9X8 – Teknik özellikleri
Sınıf: Le Mans Hypercar (LMH)
Uzunluk: 5,000mm
Genişlik: 2,080mm
Yükseklik: 1,180mm
Dingil mesafesi: 3,045mm
Güç-aktarma sistemi: PEUGEOT HYBRID4 500KW (dört tekerlekten çekiş)
Arka güç-aktarma sistemi: 500 kW (680 HP), 2,6 litre twin-turbo, 90 derece açılı V6 silindirli içten yanmalı benzinli motor + yedi vitesli sıralı şanzıman.
Ön güç-aktarma sistemi: 200 kW elektromotor-jeneratör + tek oranlı redüktör
Batarya: PEUGEOT Sport, TotalEnergies/Saft tarafından ortaklaşa tasarlanan yüksek yoğunluklu, 900 voltluk batarya
Yakıt ve Yağlar: TotalEnergies
Benzer Haberler
Ticari araç savaşları başlıyor
Nissan hafif ticari araç pazarına geri döndü
Çin engelini Avrupa üretimi ile aşacak
Toyota yeni ticari araç modellerini tanıttı
Ömer Koyuncu OYDER'in yeni başkanı oldu
Satılan her 100 otomobilden 8'i Çinli
256 milyon euro yatırım yapacak
7 finalist Yılın Otomobili için yarışacak