Telefon
WhatsApp
Rekabet otomotiv sektörünü dinç tutar
Haber Yazı Detay İçi Reklam Alanı 300x250

Türkiye otomotiv sektöründe Hyundai, Oyak Renault, Tofaş, Togg ve Toyota üretim yapıyor. Çinli BYD ile birlikte Türkiye’de üretim yapan marka sayısı altıya çıkacak. Otomotiv sektörünün bugünkü üretim kapasitesi 2 milyon adetin üzerinde. BYD ile birlikte toplam kapasite 150 bin daha artacak.

Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) 50’inci kuruluş yıl döneminde konuşan Cengiz Eroldu, BYD’nin arkasından diğer Çinli markaların da Türkiye’ye gelebileceğini söyledi. Çinli otomobillere uygulanmaya başlanan ek verginin yatırım kararlarını hızlandırdığını ifade eden Eroldu, “Daha önce OSD’ye gelip danışan firmalar oldu. Hep şunu söylüyordum Türkiye’nin kendisi, pazarın büyüklüğü bir teşvik zaten. Pazarı biraz daha büyütebilirsek aslında çok oyuncu zaten gelmeye doğru hareket edecek” dedi.

BYD yatırımını değerlendiren Eroldu, rekabetin pazardaki bütün oyuncuları dinç tutup, teknolojik gelişmeleri de tetikleyeceğini açıklayan Eroldu, “BYD yatırımı Türkiye’deki diğer oyuncular için de iyi bir şey, buradaki rekabet bütün oyuncuları dinç tutacak. İkincisi de Çin’den belli bir teknoloji transferi de ülkeye gelecek” şeklinde konuştu.

Yerli otolarda kan kaybı

Pazarda yerli markaların satış adetlerindeki düşüşü değerlendiren Eroldu, şunları söyledi:

“İlk altı ayın sonuçlarına baktığımız zaman büyümenin olmadığı bir dönemden geçiyoruz. Devam eden yatırımlarımız var, bunların da sonuçları, meyvelerini almaya başladığımız zaman bu rakamların tekrar olumlu seyre doğru geçtiğini göreceğiz. Yerli üreticiler olarak kan kaybımız devam ediyor. Yüzde 32 ile yakın senelerin en düşük iç pazar payını elde ettik. ÖTV matrahlarında yapılan düzenlemeler sonrasında, yerli sanayiyi koruyan bu düzenlemelerle yüzde 44, 46, 45’lere kadar çıkmıştı. Bu da üzerinde çalışmamız, durmamız gereken bir konu. Çünkü biz geriledikçe maalesef dış ticaret açığında da otomotiv sektörü olarak eksi vermeye başlıyoruz” dedi.

50 yılda 32 milyon adet araç üretildi

1974’de kurulan Türkiye otomotiv sanayisinin çatı kuruluşu Otomotiv Sanayii Derneği, 50’nci yılını kutladı. OSD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, şunları anlattı:

“Toplam üretimimiz 50 yılda 32 milyon araç oldu. Bunun 19 milyonu otomobil, 11,5 milyonu ticari vasıta. İhracatımız ise 19 milyon adete ulaştı.  Bunun 12 milyonu yine otomobil, 7 milyonu ticari araç.

Montaj sanayi olarak başlayan yolculuğumuz, bizi bugün 2 milyon adetlik kapasitenin üzerine taşıdı. Son 10 yılda 248 milyar dolar ihracat ve 65 milyar dolar dış ticaret fazlasıyla ülke ihracatının yüzde 16’sını gerçekleştirdik. Bugün ulaştığımız noktada 60 bini direkt olmak üzere değer zincirinde toplam 550 binin üzerinde istihdam sağlıyoruz. Son 10 yılda 11 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Bugün dünyada 13, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise dördüncü büyük otomotiv üreticisi konumuna ulaştık.”

Mercedes

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Sidebar En Üst 300 x 250 Reklam Alanı

Reklam

Sidebar Orta Kısım 300 x 250 Reklam Alanı

Anket