Samuraylar Çinlilere karşı birleşti
Ne Avrupa, ne Amerika, ne Japonya Çinli otomotivcilerle rekabet edemiyor. Dünyanın en büyük otomobil ithalatçısı unvanını 2023’te Çinlilere kaptıran Japonlar da çareyi ittifak yapmakla buldu. Samuraylar Honda ve Nissan Çinlilere karşı birleşme kararı aldı. Sabah Gazetesi yazarı Ufuk Sandık'ın haberi.
2024, otomotiv dünyasında Çinlilerin konuşulduğu bir yıl oldu. Global otomobil üretimi 100 milyon adete ulaşırken, bu rakamın 30 milyon adedini Çinli markalar gerçekleştirdi. Tüm engellemelere rağmen Çinliler büyümelerini sürdürdü.
Avrupalı markalar Çinlilerin rekabeti karşısında zorlanırken, fabrika kapatmalar gündeme geldi. Japonlar da Çinliler karşısında benzer bir durumu yaşıyor. Japonya, 2023’te yıl önce dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı unvanını Çin’e kaptırmıştı. Çin, 2024’te de bu unvanını koruyor.
JAPONLARDAN BİRLEŞME
Birçok pazarda Çinlilerle rekabette zorlanan Japon markaları da çareyi ittifakta buldu. 2024 son günlerinde Japon Nissan, Honda birleşme kararı aldı. Mitsubishi de yeni oluşturulacak gruba katılmayı ocak sonuna kadar değerlendirecek. Japonya'nın ikinci ve üçüncü en büyük otomobil üreticileri Honda ve Nissan, BYD gibi Çinli elektrikli araç üreticileriyle rekabette zorlanıyordu.
Honda ve Nissan'ın birleşmesiyle kurulacak yeni şirket, Toyota ve Volkswagen'den sonra araç üretim hacmi bakımından dünyanın üçüncü büyük otomobil üreticisi olacak. 2021'de Fiat Chrysler ve PSA arasında gerçekleşen ve Stellantis'i oluşturan 52 milyar dolarlık birleşmeden bu yana sektördeki en büyük birleşme olacak.
Çin'in otomobil ihracatındaki artış, Avrupa Komisyonu’nu harekete geçirdi. Komisyon Çin yapımı elektrikli araçlarla ilgili bir soruşturma başlatarak sübvansiyonları incelemeye aldı. Ayrıca, bazı ülkeler ek vergi getirdi. ABD’de Çinli markalara engel getirmeyi planlıyor.
EK VERGİYE ZAM GELDİ
Çinli markalara engel getiren ilk ülke olan Türkiye’de, engellerin dozu artıyor. 2025’te Çin menşeli benzinli ve hibrit otomobillere uygulanan ilave gümrük vergisi yüzde 40’tan yüzde 50’ye çıkarıldı. Böylece yüzde 10 gümrük vergisine gelen ek 50 ile toplam vergi yüzde 60 oldu. Elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçlardaki yüzde 40’lık ek vergi oranı ise değişmedi.
Benzer Haberler
Türkiye'ye özel üretilen BYD Seal fiyat avantajıyla geldi
Otomotivin nisan ihracatı yüzde 15 artışla 3.1 milyar dolar
20 elektrikli model geliyor
Citroen Türkiye'de voltajı yükseltiyor
Citroen C5 Aircross yıl sonunda Türkiye'de
Ticari araç savaşları başlıyor
Nissan hafif ticari araç pazarına geri döndü
Çin engelini Avrupa üretimi ile aşacak