Telefon
WhatsApp
Satılan her 5 araçtan 1'i B-SUV oldu

Türkiye otomotiv pazarında SUV araçlara ilgi devam ediyor. 2023 Ocak-Şubat aylarında en çok tercih edilen gövde tipi yine SUV’lar oldu. SUV’ların pazar payı yüzde 48.9 olarak gerçekleşti. SUV modelleri yüzde 28.2 ile sedan modeller izledi. SUV pazarında C-SUV araçların ağırlığı var. Ancak son üç yılda daha uygun satış fiyatlarıyla dikkat çeken B-SUV’ların payı hızla artıyor. Otomobil Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre 2020’de B-SUV araçların payı yüzde 9.6 seviyesindeydi. 2021’de bu oran yüzde 12.6’ya, 2022’de yüzde 17.3’e yükseldi. 2023’ün ilk iki ayında ise yüzde 20’ye çıktı. Böylece B-SUV’ların binek otomobil pazarından aldığı pay son üç yılda yüzde 108 arttı.

2022’de Türkiye’nin en çok satan B-SUV modeli ise Hyundai Assan İzmit tesislerinde üretilen Hyundai Bayon oldu. Diğer B-SUV modellerini sollayan yerli üretim Bayon, 12 bin 535 adet sattı. Bayon’u 10 bin 433 adetle Opel Crossland, 9 bin 30 adetle Kia Stonic, 8 bin 108 adetle Dacia Stepway izledi.

Hyundai’nin B-SUV segmentinde Bayon dışında Kona modeli var. Marka, yenilenen Kona ile B-SUV segmentindeki iddiasını artırmayı planlıyor. İkinci nesil Kona, temmuzda satışa sunulacak. Kona’nın benzinli, hibrit ve elektrikli versiyonları bulunuyor.

Segmentte iddiasını artırıyor

Yeni Kona’nın Almanya’da yapılan tanıtım toplantısında konuşan Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de SUV’lara olan talebin her geçen gün arttığını söyledi. Özelikle B-SUV araçlara olan ilgiye dikkat çeken Berkel, “B-SUV araçlara olan ilginin diğer segmentler ile kıyaslandığında daha yüksek olduğu gözlemleniyor. Son 2-3 yıl içinde hızla büyüyen B-SUV segmentinde yerli ürettiğimiz Bayon modelimiz, 2022’de segmentinin en çok tercih edilen aracı oldu. İlk kez 2018 ortasında satışına başladığımız Kona da ilk günden bu yana segmentinin en çok talep edilen modellerinden biri olmaya devam ediyor” dedi.

Yeni Hyundai Kona temmuz ayında Türkiye’de satışa sunulacak

Yenilenen Kona ile birlikte Hyundai’nin B-SUV segmentindeki iddiasını artırarak devam ettireceğini söyleyen Berkel, şöyle devam etti:

“Baştan aşağı yenilenen platformu, tasarımı ve özellikleriyle ikinci nesil Kona modelimizin de beğenileceğini ve iyi bir satış grafiği yakalayacağına inanıyoruz. Yeni Kona’yı Avrupa pazarlarıyla eşzamanlı olarak temmuz itibariyle Türkiye’de de satışa sunacağız. İlk olarak benzinli ve hibrit motor seçenekleriyle yollara çıkacak olan Kona’nın tamamen elektrikli olan versiyonunu ise yine Avrupa ile aynı zamanda yılın son çeyreğinde satmaya başlayacağız.”

Tamamen elektrikli bir model baz alınarak geliştirilen Yeni Kona, fütüristik bir tasarımla öne çıkıyor. Önceki jenerasyona göre yükseltilmiş bir şekilde karşımıza çıkan model, evrensel bir mimariye ve değişik zevklere hitap eden motor tiplerine ve versiyonlara sahip. Tamamen elektrikli (BEV) başta olmak üzere, hibrit elektrikli (HEV) ve içten yanmalı motor (ICE) opsiyonlarıyla gelen Kona, daha fazla sportif bir görünüm ve sürüş isteyenler için de N Line versiyonunu sunuyor.

Yeni Kona, ödüllü Ioniq serisini takip ederek çok daha yenilikçi ve geliştirilmiş EV fonksiyonelliği ile bir adım öne çıkıyor. Sürdürülebilir mobilite ve teknoloji odaklı tasarım düşüncesine bağlılığını koruyan Yeni Kona, aynı zamanda çeşitli aktarma organlarıyla da hem sürüş hem de yakıt ekonomisine vurgu yapıyor.

Yeni Kona, daha dinamik bir sürüş için sürücü odaklı iç mekan sunuyor. Daha cesur kabiniyle estetiğe de önem veren otomobil, SUV hissiyatını da artırmış. Kullanıcılara maksimum yaşam alanı sağlamak için bir önceki nesle göre (EV) 150 mm daha uzun bir şekilde geliştirilmiş. Böylece uzunluğu 4.355 mm'ye çıkarılan otomobilin yine önceki modele göre genişliği 25 mm ve dingil mesafesi de 60 mm artmış.

Yeni Kona 'nın tasarım özelliklerine bakıldığında pürüzsüz ve aerodinamik bir ambiyans dikkat çekiyor. Özellikle EV varyantında zirveye çıkan düz çizgi halindeki LED DRL gündüz farları ve tamponun her iki köşesine yerleştirilen farlar, otomobilin karakteristik özelliğini vurguluyor. Ayrıca, Kona 'nın bu yeni nesil Parametrik Piksel özelliği, Hyundai'nin popüler EV serisinin farkındalığını gözler önüne seriyor.

Yeni Kona, parametrik yüzeylerle dolu bir otomobil. Tasarımın dört bir yanındaki keskin ve çapraz çizgiler, aşağıdan yukarıya doğru çıkarak gövde üzerinde müthiş bir kontur oluşturuyor. Arka kısımda ise yine çizgi şeklindeki lamba ve spoylerin saten krom çıtasına entegre edilmiş yüksek teknolojili bir stop lambası (HMSL) bulunuyor.

Tasarımdaki piksel grafik ayrıntılarına yine pikselden ilham alan 19 inç alaşım jantlar destek veriyor. İsteğe bağlı olarak tercih edilebilen siyah yan aynalar ve tavan rengiyle satın alınabilecek olan otomobil, N Line versiyonda da daha geniş hava girişlerine sahip gövde kitiyle sükse yapıyor. N Line versiyon, çift çıkışlı son susturucu ve gümüş renkli yan marşpiyellere sahip.

Yeni Kona, iç mekanda da geliştirilmiş özellikler sunuyor. Kona, 12,3 inçlik çift geniş ekranlar ve kayan kokpit tasarımı sayesinde yüksek teknoloji mobilite izlenimi veriyor. Ortam aydınlatması, kullanıcı deneyimini ve rahatlığını artırırken, orta konsoldan direksiyon arkasına taşınan vites kolu sayesinde de daha geniş bir iç hacim elde ediliyor.

Kona 490 km ile segmentinin en uzun menzilini sunuyor

Yeni Kona’da iki motor versiyonu var. Standart versiyonda 48.4 kWh batarya bulunuyor. 114.6 kW elektrikli motor 255 Nm tork üretiyor. Menzili 342 km. Kona’nın uzun menzilli versiyonunda ise 65.4 kWh batarya bulunuyor. 160 kW elektrikli motor 255 Nm tork üretiyor. Menzili ise WLTP’ye göre 490 km. Bu Kona’yı B-SUV segmentinin en uzun menziline sahip otomobili yapıyor. 100 km’de elektrik tüketimi 15.1 kWh. Kona’nın bataryası, 350 kW hızlı şarjla yüzde 10’dan yüzde 80’e 41 dakikada doluyor.

------------------------------------------------

B-SUV ARAÇLARA İLGİ ARTIYOR

 

Adet           Pazar payı (%)

 

2020           58.737                 9.6

2021           70.587                 12.6

2022           102.540               17.3

2023*         19.280                 20.0

*Ocak-Şubat

 

 

Mercedes

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

300x250

Reklam

Toyota C-HR

Anket