Tesla ve BYD kozlarını Türkiye’de paylaşacak
Çinli BYD ile Amerikan Tesla'nın global elektrikli pazarındaki rekabeti Türkiye'ye taşınıyor. Dünyanın en çok elektrikli otomobil satan markası unvanını Tesla'dan alan BYD kozlarını ülkemizde paylaşacak. Sabah Gazetesi yazarı Ufuk Sandık'ın haberi.
Kısa bir süre önce distribütörlük için ALJ Türkiye ile anlaşan Çinli BYD, dünyanın en çok elektrikli otomobil satan markası. 2022’de 1.8 milyon adetlik satışla bu unvanı Amerikan Tesla’dan aldı. Tesla’nın 2022 satışları ise 1.3 milyon adette kaldı.
Dünya elektrikli otomobil pazarında kıran kıran mücadele eden iki marka rekabetlerini şimdi de Türkiye’ye taşıyorlar. Tesla, Türkiye’de resmi satışa bugün itibariyle start verdi. BYD ise yılın ikinci yarısında Türkiye’de yollara çıkacak.
Model Y ile giriş yaptı
ABD’li işadamı Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla, Türkiye’de ilk etapta Model Y’i satışa sundu. Piyasa koşulları daha uygun hale gelirse Model 3, Model S ve Model X araçlarını Türkiye’de satışa sunmayı hedefliyor.
Model Y, müşterilerin aynı zamanda test sürüşü yapabileceği İstanbul Kanyon AVM'de sergileniyor. Pop-up mağazası daha sonra mayısta Akasya AVM’de açılacak.
Tesla ayrıca İstanbul, Edirne, Bolu ve Ankara'da toplam 30 şarj yeri içeren, ülkenin ilk Supercharger istasyonlarını açıyor. Bununla birlikte, Tesla sahipleri kolayca Ankara’dan Lisbon’a veya Norveç’te kuzey kutup dairesinin de kuzeyine Trömsö’ye seyahat edebilecek.
BYD yıl sonunda Türkiye'de
Üretime 2003'te başlayan Çinli BYD, (Build your Dreams- Hayallerinizi İnşa Edin), kimyager Wang Chuanfu tarafından 1995'de pil üreticisi olarak 20 çalışanla kuruldu. Şirket, şu anda 230 binden fazla kişiyi istihdam ediyor. BYD’nin Türkiye’de yılın son çeyreğinde satışa sunulacağı tahmin ediliyor. Markanın ilk etapta C SUV modeli Atto 3 ve D SUV modeli Tang’ın, Türk tüketicilerin beğenisine sunulması bekleniyor.

Benzer Haberler
Mercedes-Benz Türk'ten rekor üretim
BMW Group dünyada 442 bin elektrikli oto sattı
Yeni Omoda 5 satışa sunuldu
Dacia Striker Bursa'da üretilecek
Türkiye’de Yılın Otomobili için 33 Model Yarışacak
MAN Ankara Fabrikası'nda elektrikli otobüs üretimine başladı
BMW iX3 modeli için ön talep süreci başladı
Çinli otoların pazar payı yüzde 11.8'e yükseldi