Telefon
WhatsApp
Toyota Başkanı'nı elektrik çarptı

Dünyanın en büyük otomotiv markalarından Toyota Motor Corporation’da Akio Toyoda dönemi 1 Nisan 2023’de kapanıyor. 13 yıldır Toyota’da Başkan ve CEO’luk görevini yürüten Akio Toyoda’nın yerine Koji Sato gelecek. Bir süredir elektrikli otomobillerle ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle tepki toplayan Toyoda, istifa etmişti. Toyota şirketinin kurucusu Kiichiro Toyoda’nın torunu olan Akio Toyoda, bundan sonra yönetim kurulu başkanı olarak görev yapacak. 

53 yaşındaki Koji Sato, son olarak Toyota’nın Baş Marka Yöneticisi olarak çalışıyordu. Sato, lüks segmentteki Lexus'un marka operasyonları ile firmanın motorspor markası Gazoo Racing'in baş sorumlusuydu.

Toyota’daki bu değişikliğin nedeni olarak Akio Toyoda’nın elektrikli otomobillerle şüpheyle bakması gösteriliyor. Toyoda yaptığı açıklamalarda otomotiv endüstrisinde sadece elektrikli araçlarla ilerlemeyi sorgulayan ‘sessiz bir çoğunluğun’ bulunduğunu, kendisinin de buna dahil olduğunu söylemişti. Toyoda, “Bu sessiz çoğunluk, elektrikli araçların tek seçenek olmaya uygun olup olmadığını merak ediyor. Ancak şu an bu durumun trend olması nedeniyle düşüncelerini yüksek sesle dile getirmiyorlar. Doğru cevap hâlen net değil, kendimizi tek bir seçenekle sınırlamamalıyız” şeklinde konuşmuştu.

İşte Toyota Başkanı’nın yaptığı bu açıklamalar önce çevreciler sonra hissedarlar tarafından büyük tepki çekti. Toyota’yı elektrikli araçlar konusunda ayak sürdüğü için eleştiren Greenpeace, markayı küresel otomobil üreticilerinin dekarbonizasyon çabaları sıralamasında en alt sıraya koydu. 

Hissederlar ise içten yanmalı motorlu araçlara getirilecek yasaklar nedeniyle, satışların düşmesinden endişe ediyor. Anlaşılan bu tepkiler şirket yönetiminde karşılık bulmuş. Çünkü, liderlik değişikliğine yönelik olarak paylaşılan videoda, Toyoda ve Sato'nun, elektrikli otomobillere yönelik sevgisinin altı çizildi.

Rakiplerin gerisinde kaldı

Hibrit ve hidrojen teknolojisi konusunda öncülük yapan markalardan Toyota, tam elektrikli otomobiller konusunda sektörün gerisinde bulunuyor. Birçok markanın elektrikli modelleri uzun süredir yollardayken, Toyota ve Lexus, ilk elektrikli modellerini kısa bir süre önce satışa sundu. Markanın, elektrikli otomobiller konusunda açıkladığı yatırım hedeflerinin rakiplerinden daha düşük olması dikkat çekiyor. 

Mercedes

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Sidebar En Üst 300 x 250 Reklam Alanı

Reklam

Toyota C-HR

Anket