Telefon
WhatsApp
VOLTSWAGEN ŞAKASININ TÜM DETAYLARI! - ÖDÜLE LAYIK BİR PR ÇALIŞMASI MI?

VW ilk olarak 29 Mart’ta, 29 Nisan tarihli ve henüz taslak aşamasında olan bir basın bültenini sanki yanlışlıkla paylaşmış gibi yaparak, online basın odası üzerinden söz konusu bülteni servis etti. Bültende, VW’nin ABD’de artık Voltswagen olarak anılmak üzere isim değişikliğine gitme kararı aldığı yazıyordu. Basın bülteni yalnızca bir saat yayında kalırken, bunun bağlantıları sektördeki yüksek profilli gazetecilere de e-posta ile gönderildi. Bülten servis edildiği anda, herkeste bunun gerçek bir sızıntı olabileceği algısı yaratıldı. Ancak her şey açığa kavuştuğunda bunun aslında VW’nin lider pazarlama ajansı Johannes Leonardo tarafından geliştirilen bir ‘oyun’ olduğu ortaya çıktı.

Yöneticiler isim değişikliğini doğruladı

Sahte basın açıklaması 'sızıntısını' takiben, aralarında şirket sözcüsü Mark Gillies’in de bulunduğu VW yöneticileri, birden fazla basın kuruluşuna isim değişikliğinin doğru olduğunu ve 1 Nisan şakası olmadığı bilgisini vererek söz konusu kararı teyit etti. Gazeteciler, basın sözcüsünün sözlerini alarak bu açıklamaları haberleştirdi. Bunun üzerine, VW Group of America CEO'su Scott Keogh'un isim değişikliğini kutlayan basın açıklamasının tamamlanmış bir versiyonunu yayınladı! Ancak çok geçmeden VW'nin planı çözüldü ve iddia edilen isim değişikliğinin, şirketin elektrikli araçlarına, özellikle de ID.4 modeli için ilgi uyandıracak bir tanıtım gösterisinden başka bir şey olmadığı ortaya çıktı.

Hadi biraz eğlenelim dedik

Keogh, Voltswagen isminin birkaç yıldır VW içinde dolaştığını ve Volkswagen Group of America'nın kıdemli başkan yardımcısı Reinhard Fischer tarafından desteklendiğini söyledi. Bu ismin bu kadar gündemdeyken şaka malzemesi olarak kullanılması fikrini destekleyen Keogh, söz konusu organize şaka için ‘ödüllük’ bir performans sergilendiğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: “Böyle bir kıvılcım çakıldığı zaman doğrulamak için gelen telefonları, mesajları, mailleri, etkileşimleri kontrol etmek neredeyse imkansızdır. Tam da bu noktadayken çok VW vari bir fikir aklımıza geldi ve “Hadi biraz eğlenelim” dedik. Bir şaka yapalım ve elektrikli otomobiller konusunda ne kadar çılgın olduğumuzu gösterelim. Nokta!”

Şaka işe yaradı

Autonews’in raporuna göre, VW’nin üst yönetimi, gazetecileri ve halkı yanıltma riskinin - ki daha önce yaşanan Dieselgate felaketi sıcaklığını korurken - potansiyel ödüle değer olduğuna karar verdi." Doyne Strategies'de kriz iletişimi uzmanı olan Karen Doyne de VW’in aldığı bu riskli kararın oldukça çılgın bir fikir olduğu konusunda hemfikir: “Tüketicilerin, şirketin bu hareketini saldırgan bulmayacağını düşünüyorum. VW’nin hedefi, markalarını elektrikli otomobillere bağlayan milyonlarca başlık ve gönderi oluşturmaktı ve bu işe yaradı. Misyon tamamlandı.”

Borsada hisse dalgalanmalarına da yol açan bu şaka hakkında ABD’nin SPK’sı olarak bilinen Security Exchange Comission’un (SEC) da bir inceleme başlatabileceği de gelen bilgiler arasında.

Siz Volkswagen’in bu şakasına ilişkin ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Mercedes

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Sidebar En Üst 300 x 250 Reklam Alanı

Reklam

Toyota C-HR

Anket