Telefon
WhatsApp
Yapay zeka kadrolu işe başladı
Haber Yazı Detay İçi Reklam Alanı 300x250

Günümüzde hemen hemen her sektörde kullanılan yapay zeka, otomotiv sektöründe de kendini gösteriyor. Son olarak 2 milyar euro yatırımla yenilenen Ford Otosan’ın Yeniköy Fabrikası’nda da yapay zeka işe başladı. Kapasitenin daha verimli kullanılması için devreye giren yapay zeka, üretimi planlıyor.
Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt, “Anlık veri ve yapay zeka ile uçtan uca yönetilen Yeniköy’de üretim planlaması gelişmiş veri analitiği ile gerçekleştiriliyor. Böylece talep, arz ve süreç sapmalarındaki değişiklikler karşısında üretimin optimize edilmesi sağlanıyor” dedi.

Yeniköy fabrikası yıllık 245 bin adet araç üretim kapasitesine sahip. Ford Otosan mühendisleri tarafından sıfırdan tasarlanıp hayata geçirilen çok katlı mimariyle kapalı alanı büyüyen fabrikanın kapasitesi ise planlanan yatırımlar tamamlandığında dört kat artışla yıllık 405 bin adede yükselecek. Böylece Türkiye ve Romanya olmak üzere dört fabrikası bulunan Ford Otosan’ın toplam yıllık üretim kapasitesi ise 900 bin adedin üzerine çıkacak.

Ford Otosan, dünyada otomotiv sektöründe kendi bataryasını üreten az sayıda firma arasında bulunuyor. Yeniköy fabrikasında batarya montaj tesisi inşaatına başlandı. Söyleyen Tamamlandığında, Gölcük fabrikasındaki 150 bin batarya montaj kapasitesine ilaveten Yeniköy ile birlikte toplam kapasite 300 binin üzerine çıkacak.

1500 robot çalışıyor

Yeniköy fabrikasında kaynak atölyesinde 1400 robot çalışıyor. Boyahanedekilerle birlikte toplam robot sayısı 1500 adedi buluyor. Güven Özyurt, “Bir fabrika için binin üzerinde robot önemli bir sayı” dedi.

Aydınlatma ve ısıtma güneş enerjisinden

Yeniköy’ün dünyanın geleceği için tasarlanmış sürdürülebilirlik ve verimlilik uygulamaları ile üretimin geleceğini simgelediğini söyleyen Özyurt, şunları anlattı:
“Güneş ışığını yakalayan ‘Photowall- Suntracker’ teknolojisiyle üretim alanlarının aydınlatma ihtiyacına destek oluyor.
Üretim alanındaki ısıtma ihtiyacı da ‘SolarWall’ sistemleri sayesinde doğalgaz yerine yenilenebilir enerjiden karşılanıyor.
Solar paneller ile 1 futbol sahasının 6 ayda tükettiği enerjiyi tasarruf edebiliyoruz. Bu elektrik enerjisi yaklaşık 1344 hanenin 1 yılda tükettiği enerjiye denk.
Gelişmiş yağmur suyu toplama, atık su ve gri su geri kazanım uygulamaları ile her yıl 128 olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar su tasarruf ediliyor. Bu tasarruf, 1153 haneye bir yıl boyunca su sağlayabilir.”

91 ülkeye ihracat

2023’de sekizinci kez Türkiye’nin, 12’inci kez otomotiv sektörünün ihracat şampiyonu olan Ford Otosan, 91 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Şirketin en büyük beş ihracat pazarı ise Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya.

1 TL’lik üretim Türkiye üretimini 2.6 TL artırıyor

Yapılan bir çalışmaya göre Ford Otosan’ın her bir TL'lik üretimi Türkiye üretimini 2.6 TL artırıyor. Ayrıca Türkiye GSYH'ına yaptığı 1 TL'lik katkı ise, Türkiye GSYH'ına 3.3 TL olarak geri dönüyor/yansıyor.

Mercedes

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Sidebar En Üst 300 x 250 Reklam Alanı

Reklam

Sidebar Orta Kısım 300 x 250 Reklam Alanı

Anket